Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2020 » Серпень » 24 » Увіковічнена пам’ять Великого Кобзаря
10:56
Увіковічнена пам’ять Великого Кобзаря

Увіковічненапам’ять Великого Кобзаря 
(до 95-річчя від часу заснуванняШевченківськогонаціональногозаповідника в м. Каневі (1925) )
Шевченківськийнаціональнийзаповідник у Каневі є найдавнішимісторико-культурнимзаповідником в Україні і першим іззакладівгуманітарноїсфери, удостоєних статусу національного.
НовітняісторіяЧернечої гори розпочалася 22 травня 1861 року, коли українська земля навікиприйняла у своє лоно тілоспівцясвободи і гуманізму, пророка національноговідродження, геніальногопоета і художника Тараса Шевченка. Цього дня буловиконанойогозаповітну волю знайтивічнийспочинок на Вкраїнімилій. Відразу ж перейменованаканівцями на Тарасову гору, ця вершина стала одним ізнаціональнихцентрівєднанняукраїнцівнавколоідеїстворенняУкраїнськоїСоборноїДержави. 
Влітку 1884 року за народнікошти на Тарасовійгорібулозбудовано перший народний музей Кобзаря - Тарасову світлицю, впорядкованойого могилу і встановленомонументальнийчавуннийпам'ятник-хрест за проектом академікаархітектуриВ.Сичугова. 
10 червня 1918 року Рада МіністрівУкраїнськоїДержавивизнала могилу Тараса Шевченканаціональноювласністю. СучасноговиглядуШевченківськиймеморіалнабуввлітку 1939 року ізвстановленням на могилі Кобзаря величного бронзового пам'ятника (скульптор М.Манізер, архітекторЄ.Левінсон) і спорудженнямлітературно-меморіального музею (архітекториВ.Кричевський, і П.Костирко). Музейний ансамбль доповнивгранітний комплекс сходження (1977) і відтворена 1991 року "Тарасова світлиця" - перший народний музей Тараса Шевченка.
НиніШевченківськийнаціональнийзаповідник - широко відомий у світі культурно-освітній, науково-дослідний і туристичний центр, якийвивчає і популяризуєнадбанняукраїнськоїнаціональної і світовоїісторико-культурноїспадщини, творчість Кобзаря, історіюТарасової (Чернечої) гори, а такожздійснює на своїйтериторіїохоронупам'ятоккультуривіддоісторичнихчасів до сьогодення та природного ландшафту. Загальнаплощаохоронних зон - 2500 га. У складізаповідника 8 пам'ятоккультурноїспадщини.
МузейнаколекціяЗаповідниканараховуєпонад 20 тисячунікальнихпам'яток, окрасоюяких є меморіальніречі та офорти Тараса Шевченка, рідкіснівиданняйоготворів, високохудожні твори українських та зарубіжнихмитців, шедевринародноїхудожньоїтворчості, цінніархівнідокументи, фото- і кіноматеріали, аудіо- та відеозаписизнаменитихбандуристів і кобзарів. При Заповідникудієнауковабібліотека, фондиякоїсформованіізтематичноїкнигозбірки у 23 тис. примірників.
На базіЗаповідникаорганізовуються і проводятьсязагальнонаціональні та регіональнінауковіконференції за участювідомихдіячів науки і культури, міжнародніфестивалі, конкурси. 
Науковідослідженняфахівцямизаповідникапроводяться не лише за пріоритетниминауковими темами, щостосуютьсяжиття, діяльностіТ.Г.Шевченка, але й в інших сферах науки: історії, мовознавства, етнографії, фольклористики. За результатами дослідженьздійсненочималовидань, зокрема буклету "Тарасова світлиця", збірникаспогадів "Святиня і голодомор", альбому "Свою Українулюбіть...". 
Шевченківськийнаціональнийзаповідник у Каневі є найдавнішимісторико-культурнимзаповідником в Україні і першим іззакладівгуманітарноїсфери, удостоєних статусу національного.
Враховуючи всю значимістьТарасової (Чернечої) гори у формуваннідуховностінації, розбудовидержавності і творенняукраїнськоїкультури та на виконання ряду рішеньКабінетуМіністрівУкраїни та Указів Президента, в 2000 роцібулорозпочатоширокомасштабнупрограмурозвиткуШевченківськогонаціональногозаповідника, яка включає заходи по капітальному ремонту існуючихмузейнихспоруд з максимальнимнаближеннямбудинку музею до первісногозадумуархітекторів Василя Кричевського та Петра Костирка, реконструкціїпід'їзної дороги та інженернихкомунікацій, благоустрою територіїнижнього парку. Розпочато роботу з розробленняновоїекспозиції музею Т.Г.Шевченка.
ЩорокумузеїШевченківськогонаціональногозаповідникавідвідуютьпонад сто тисячтуристів з України і десятківзарубіжнихкраїн, які на Тарасовійгорівідкриваютьдля себедивосвітукраїнськоїкультури, одним ізвизначнихтворцівякоїбув і залишаєтьсяпоетичний і художнійгеній Тараса Шевченка.

Переглядів: 183 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
 
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів записів
 
Друзі сайту
 

Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz