Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2017 » Грудень » 23 » Вечорниці на Андрія
08:50
Вечорниці на Андрія

«Вечорниці на Андрія»

     Найважливіші складові духовного життя народу - свята та обряди. Вони відображають не тільки етнічну своєрідність, але й естетику, моральні цінності, ментальність, історію.  13 грудня день Андрія Первозванного. В народі це свято часто називали днем Андрія Осіннього, або Гадального. На Андрія традиційно ходили слухати воду під льодом річок та в колодязях. Якщо вода не шумить — на хорошу зиму, коли ж бурлить та хвилюється — чекай морозів та завірюх.

           В давнину говорили: «Якщо на Андрія холодно і ясно — хороший знак, а коли тепло — поганий». Побутував і такий вислів: «Якщо в Андріїв день піде сніг та вляжеться, то ще 110 днів пролежить».  

 Дівчата на Андрія завжди гадали та прохали Андрія, щоб він подарував їм хорошого судженого.

      А ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Вже кілька днів до того, себто 7 грудня, у свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

          За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили...

        Популяризація, відродження та збереження традиційних звичаїв, свят та обрядів – одне із основних завдань Катеринопільської районної бібліотеки. При бібліотеці працюють жіночий клуб «Горлиця» та «Ветеран», тому започаткувалась гарна традиція спільно з територіальним центром надання соціальних послуг Катеринопільського району організовувати посиденьки за чаєм для літніх людей.

            Ось  і в грудні відзначали разом найтаємничіше і найцікавіше свято – день Святого Андрія Первозванного. Фолькльорне свято «Вечорниці на Андрія» було насичене піснями, цікавими розповідями, запашним узваром, гарним настроєм та щирими усмішками.

     Зі святом усіх присутніх привітав голова Катеринопільської селищної ради  Іван Тіберійович Гегедош та директор  територіального центру надання соціальних послуг Катеринопільського району Анна Андріївна Жоломко.

         Вихованці Катеринопільського районного будинку дитячої та юнацької творчості , учасники драматичного гуртка показали,що і досі "Андріївські вечорниці" - це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь, а і старше покоління. Це збитки, жарти, пустощі, здебільшого хлопців, які дозволяються тільки в Андріївську ніч. Анатолій Павлович Федоренко читав веселі вірші, а працівники районного будинку культури дарували українські пісні.

    Забувши про усі життєві негаразди та домашні клопоти, жіночки із задоволенням спілкувалися за частуванням, ділилися приємними моментами, разом співали пісень.       

    

    

    

    

Переглядів: 421 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
 
Календар
«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів записів
 
Друзі сайту
 

Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz