Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2020 » Вересень » 4 » Шляхом людяності та милосердя
13:46
Шляхом людяності та милосердя

Шляхом людяності та милосердя.
26 серпнявиповнюється 110 роківвід дня народженняжінки-легенди ХХ століття, лауреата Нобелівськоїпремії Миру, фундаторки Ордену милосердя, святої при житті, — матеріТерези. В 2003 році Папа Іоанн ІІ причислив її до ликублаженних.Прикладом втіленнямилосердя і любові до ближнього, мужності й незламності, стала для мілліонів людей ця маленька скромна жінка.В Бейруті вона зупинила бойові дії двох фронтів , щоб вивести дітей із зони обстрілу Мати Тереза створювала пересувні госпіталі, будувала приюти в Гарлемі. Вона заснувала першу клініку для хворих на СНІД. В ХХ століттіМати Тереза стала не просто символом милосердя, але разом зі своїмипослушницями являла реальну силу, з якою не можнабуло не рахуватися. Нею захоплювалися, перед нею схилялисвоїголови, її обожнювали.
Мати Тереза (Агнес ГонджаБояджиу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучаснаМакедонія, у ті роки — Османськаімперія). Вона буланаймолодшою в албанськійродині. Батькодівчинки, борець за Албанськевизволення, помер, коли їй було 8 років. Мативиховала Агнес у католицькомудусі, за свідченнямибіографів, дівчинкузмалкузахоплювалирозповіді про місіонерів. В 12 років вона вирішилаприсвятитисвоєжиттярелігії — вирішила стати черницею.
У 18 років Агнес покинула домівку, вступивши в лавимісіонерськоїорганізаціїСестриЛорето, ірландськийКатолицький орден, що здійснювавмісіонерськудіяльність в Індії.
Черниця Тереза викладала в монастирськійшколі в СхіднійКалькуті, й, хочаїй подобалосянавчатидітей, вона дедалібільшепереймаласябідністю, яка її оточувала.
У віці 36 роківвідчулазаклик «залишитимонастир і служитибідним, живучи серед них».
У 1948 заснувала Орден милосердя і присвятила себе служіннюзнедоленим жителям калькуттськихнетр.
У рік, коли її конгрегаціябулаофіційновизнанацерквою, прийнялаіндійськегромадянство (1950). В 1952 роцімати Тереза відкрила перший притулок для людей при смерті у приміщенні, якийїй надаломісто Калькутта.
Перший притулок за межами Індіївідкрився у Венесуелі в 1965 році. Потім у Римі, Танзанії і Австрії у 1968 році.
У 1965 роціїї діяльністьвизнав Ватикан.
А в 1979 роцікалькуттськачерницябулаудостоєнаНобелівськоїпремії Миру.
Її важали святою ще при житті. Їй випала нелегка і радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенсжиття кожного смертного тільки в тому, щоблюбити і бути коханим.
В ХХ столітті вона стала не просто символом милосердя, але разом зі своїмипослушницями являла реальну силу, з якою не можнабуло не рахуватися.
Мати Тереза померла в Калькутті в березні 1997 році. Через два роки післяїї смерті з ініціативиПапиІоанна Павла II Ватикан почав процедуру її канонізації.
Цікавіфакти про Матір Терезу 
1) Жінкавідомавсьомусвіту як Мати Тереза, або Свята Тереза з Калькутти. Протеїїсправжнєім’я –  Агнес ГонджеБояджіу, що в перекладі на албанськуозначаєквітка, або бутон троянди. 
2) Незважаючи на те, що день народженняМатеріТерези 26 серпня, сама вона відзначалайого 27 числа – день, коли їїхрестили.
 3) Черниця все життядопомагалабідним, тому багатохтовважає, щоцепов’язано з тим, що вона бідувала сама, протенасправдіце не так. Вона народилася в багатійродині, і їїфінансове становище булодоситьстійким.
 4) Сама Мати Тереза не прив’язувала себе до конкретноїкраїничигромадянства. Вона завжди говорила, щоналежитьвсьомусвіту. “По крові я албанка, за громадянством я індіанка, по вірі я католицькачерниця. Щостосуєтьсямогопокликання, то я належу всьомусвіту. Щостосуєтьсямогосерця, то воноповністюналежитьСерцюІсуса”.
 5) Вона ще з 12 роківзрозуміла, чомухочеприсвятитисвоєжиття, і була зачарована розповідями про життямісіонерів і монашимслужінням в Індії.
 6) Коли вона доглядала за хворими і бідними в Калькутті, то не отримувалажодноївинагороди. Тому їйдоводилосяпросити грошей просто на вулиці, аби не померти з голоду. 
7) За своєдивовижнежиттяМати Тереза отрималапонад 120 нагород. Найвідоміші з них – цеПремія миру РамонаМагсайсайя і Нобелівськапремія миру.
 8) Мати Тереза і принцесаДіана дружили. Під час своєїостанньоїзустрічі в 1997 році вони разом молилися, ідучи рука об руку по вулицях Нью-Йорка. Цебуловсього за кількатижнів до смертіобох. ЛедіДізагинула в результатітрагічноїавтокатастрофи 31 серпня, Мати Тереза померла 5 днів потому.
https://bogosvyatska.com/2019/08/06/мати-тереза-цитати-що-надихають-кожно/

Переглядів: 191 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
 
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів записів
 
Друзі сайту
 

Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz