Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2018 » Лютий » 1 » «Їх імена пішли в безсмертя»
08:46
«Їх імена пішли в безсмертя»

«Їх імена пішли в безсмертя»

(До 100-річчя битви під Крутами.)

           Багатовікова історія українського народу, насамперед це літопис життя і смерті народу-великомученика, на долі якого було досить лиха... Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами.

           Історія наша полита кров’ю і сльозами. Однією із найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами.

        У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

     Кажуть, що історія не повторюється, але деякі її події мають щось спільне. Та й сучасна історія має багато таких фактів героїзму українських патріотів проти переважаючого в силі озброєного противника.

     Чого варті протистоянння практично беззбройних євромайданівців проти «беркутівців» на барикадах на вулиці Інститутській та Грушевського під час революції Гідності. А війна з трьох букв на сході України так зване АТО ще більше добавляє таких прикладів. Оборона кіборгами Донецького аеропорту та інших «гарячих точок» на Сході України.

      29 січня 1918 року. Маленька станція Крути на Чернігівщині. І знову бій. І знову 300. І знову в ім'я ідеї, в ім'я Батьківщини.

    Цього року виповнюється 100 років як ми виборюємо свою незалежність і волю у битвах з різними колонізаторами, щиро вірячи, що перемога буде за нами. У цьому затяжному герці свою жертовну відданість ідеям відновлення державності, національної гідності довели вояки Січових Стрільців, військ під керівництвом С. Петлюри та генералів УНР і ЗУНР, повстанців отаманів вільного козацтва 1920-х років, вояки ОУН-УПА, сучасні воїни і добровольці на московсько-українській війні в Донбасі, герої Небесної Сотні.

     30 січня в районній бібліотеці відбувся  історико-літературний вечір-хроніка «Їх імена пішли в безсмертя», до 100-річчя битви під Крутами. В залі оформлено виставку-роздум «Крути: погляд крізь століття». Учасниками заходу були старшокласники навчальних закладів смт. Катеринопіль .Учні переглянули відеофільм «Недооцінений урок історії: герої Крут». Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих юнаків.

       Як і 100 років тому, сьогодні ми знову змушені боронити власну незалежність ціною людських жертв. В цей день згадали імена тих ,хто героїчно загинув в зоні антитерористичної операції, жителів катеринопільщини, з них троє – уродженці селища Єрки. Пам'ять про героїв вшанували хвилиною мовчання.

       31 січня минає три роки від дня загибелі катернопільчанина , легендарного земляка Руслана Бобурова. Практично з самого початку цієї визвольної війни Герой воював на Луганщині за свободу і незалежність України та недопущення російських окупантів на решту її території, в складі батальйону «Айдар» у якості добровольця.

          31 січня 2015 року близько 13:00 місто Щастя під Луганськом було обстріляно з «Града». Руслан загинув біля входу на прохідну Луганської ТЕС. Про героя «Айдару» переглянули відеофільм «Позывной "Немец" - погибший герой батальона "Айдар"

         Всіх їх об’єднувала  одна мета: захистити незалежність і соборність Української держави захищаючи гідність українців, славу і честь української нації. Вони вмерли – «за волю України» у різному віці й ні на мить не сумнівалися, що вчиняють абсолютно правильно.

    

    

    

        Зав.відділом обслуговування

                                                                       Катеринопільської ЦРБ

                                                                             Фартух Н.В

Переглядів: 350 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
 
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
 
Архів записів
 
Друзі сайту
 

Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz